Home        

 Eikenprocessierupsen

Al een aantal jaren worden we tijdens de zomermaanden geplaagd door

processierupsen. Kaal gevreten eikenbomen en ernstige jeukhinder bij

spelende kinderen en omwonenden zijn de meest bekende gevolgen.  

 

Herken de processierups
Problemen door de rups
Gezondheidsproblemen bij de mens 
Voorkomen van ongemakken
Wat doen bij overlast
Wat vooral niet doen!

 

Eikenprocessierups

 Hoe herken je de processierups(vlinder)?

          

Processierupsen verraden hun aanwezigheid door hun sociaal gedrag.

Ze eten steeds ’s nachts in groepen en vervellen in gemeenschappelijke spinsels. Nest eikenprocessierupsen

De processierupsen danken hun naam aan de gewoonte om "in processie" vanuit spinsels op stammen of dikke takken naar het gebladerte te trekken.

De processierupsen hebben eengrijs-groene kleur met lichtgekleurde zijden en zijn getooid met lange haren. Op de rug zijn kleine oranje stippen zichtbaar. In april komen ze te voorschijn, tijdens het uitlopen van de eikenbladeren. Ze worden volwassen in juni. Vaak worden ze pas opgemerkt, als ze de bomen gedeeltelijk kaal hebben gevreten.

Eikenbomen (vooral inlandse, soms ook Amerikaanse) genieten hun voorkeur.

Bij gebrek aan voedsel nemen ze ook genoegen met de bladeren van andere boomsoorten.

De rups verdwijnt met de verpopping.

Het gevaar is hierdoor echter niet geweken, de haren van de processierups blijven in de boom aanwezig. Het duurt ongeveer 5 jaar voordat de haren vergaan zijn.

De volwassen nachtvlinder is onopvallend grijs. Hij verschijnt vanaf eind juli en kan tot eind augustus voorkomen.

terug naar boven

 

 Welke problemen veroorzaken de rupsen?

Grote groepen processierupsen kunnen eikenbomen volledig kaal eten. Toch ondervinden gezonde bomen weinig hinder van een eenmalige vraat. Meestal krijgen de eikenbomen tijdens de zomer of het volgende jaar opnieuw bladeren omdat de rupsen de knoppen niet eten. Rupsen tegen boomstam

Wie ooit in aanraking kwam met de processierups, zal zich waarschijnlijk de hevige jeukhinder nog wel herinneren. De lange haren, die de rupsen bij verstoring loslaten, kunnen bovendien in het lichaam tot ernstige ontstekingen of astmatische reacties leiden!

Ze bevatten immers mierenzuur en zijn voorzien van een weerhaakje.

terug naar boven

 

 Gezondheidsproblemen bij de mens

 

HuiduitslagContact met de huid: De brandharen dringen in de opperhuid met mogelijk een ontsteking tot gevolg. Binnen enkele uren na het contact met de haren verschijnt huiduitslag die met hevige jeuk gepaard gaat. De uitslag verdwijnt vanzelf binnen twee weken. Problemen door de brandharen van de processierups kunnen optreden zonder dat er rechtstreeks contact met de rupsen geweest is. De haartjes kunnen meegevoerd worden door de wind en zo ook in kleding terechtkomen. Ze kunnen verwijderd worden door de kleren grondig te wassen op 60 graden.

Contact met de ogen: Als de brandharen in aanraking komen met het oogwit, kunnen ze een acute ontsteking veroorzaken.

Dringen ze nog dieper in het oog binnen, dan kunnen ze een chronische oogontsteking met een soort knobbelvorming teweegbrengen.

Omdat er dan al maanden verstreken kunnen zijn, wordt het verband niet meer gelegd. Enkel met een operatieve ingreep kunnen de haartjes dan nog verwijderd worden.

 

De bovenste luchtwegen: Bij inademing kunnen slikstoornissen, ontsteking van de neusslijmvliezen en ademhalingsstoornissen optreden.

Raadpleeg in geval van twijfel een arts!

terug naar boven

 

 

 Hoe voorkom je ongemakken?

terug naar boven

 

 Wat te doen bij overlast?

Voorkom in ieder geval elk rechtstreeks contact met de rupsen en maak ook je kinderen attent. Kijk op onze bestrijdingspagina voor de best mogelijke aanpak om de overlast weg te nemen.

terug naar boven

 Wat u vooral niet moet doen!

De rupsen aanraken en zelf trachten te bestrijden.

Gebruik zeker geen insecticiden want de irriterende haren blijven nog lang actief en deze middelen kunnen schadelijk zijn voor de mens en het milieu.

Wegspuiten met bijvoorbeeld een hogedrukreiniger mag je zeker niet doen.

De haren en de rupsen kunnen dan immers via de lucht verspreid geraken.

terug naar boven

 

 Tot slot

Schiet nooit in paniek als er rupsen in je omgeving zitten. Je gezond verstand en voorzichtige aanpak kunnen veel hinder voorkomen.

terug naar boven