Nieuws

hier vind je onze selectie uit het nieuws rondom de eikenprocessierups

Afbeelding belang samenwerking

november 2020

Stand van zaken processierups beheersing

bron: webinar Kenniscentrum Processierups 3-11-2020

Plaagdruk in 2020
"In 2020 zijn er 40% minder rupsen gesignaleerd.
Ook gezien dat rupsen meer de bodem inkruipen en daar verpoppen tot vlinder.
We moeten er rekening mee houden dat er toch nog een aanzienlijk aantal vlinders is ontstaan en ons niet rijk rekenen voor 2021": aldus bioloog Arnold van Vliet (universiteit van Wageningen).
Het start aantal zal in 2021 ongeveer net zo hoog zijn als in 2020.
De hoge temperatuur in augustus 2020 zorgde voor ideale vliegomstandigheden waardoor vlinders meer konden vliegen en verspreiding van eitjes mogelijk is.

Gezondheidsklachten
Een goede bron van informatie over gezondheidsklachten door de processierups is de website thuisarts.nl zie https://www.thuisarts.nl/eikenprocessierups/ik-heb-klachten-door-eikenprocessierups#in-het-kort

Methoden
Op de site van het Kennisplatform Processierups zijn op dit moment 22 informatiebladen (zie https://processierups.nu/informatiebladen/) beschikbaar over methoden die gehanteerd worden. Het RIVM doet onderzoek naar de methoden, maar niet alle methoden zijn succesvol. Plastic om eikenbomen helpt bijvoorbeeld niet. Rupsen lopen daar gewoon overheen.
Toepassen van meerdere methoden lijkt de beste weg te zijn. Welke methoden is afhankelijk van de situatie ter plaatse.

Voor partijen die te maken hebben met het beheer van eikenbomen zoals o.a. gemeenten en andere terreineigenaren is het zaak om samen te werken met marktpartijen. Jules Sondeijker van de Gemeente Sittard-Geleen heeft veel ervaring met de samenwerking tussen een tiental Limburgse gemeenten. Op basis van de 3 B’s zoals hij de methode noemt wordt samengewerkt bij de Bestrijding, Beheersing en Beheren. Bestrijding levert zicht op de Beheersing van de eikenprocessierups. Op basis van die inzichten kan een jaarlijks beheerplan de basis leggen voor een doelgericht beheer van het eikenbomenbestand in een gemeente of op een terrein. Als Pro6 Rupsbestrijding zijn wij van mening dat daarbij ook alle bomen in een gebied in kaart moeten zijn om effectief te kunnen beheren, dus ook met andere terrein- en boomeigenaren, zoals particulieren, is samenwerking essentieel. Het bestrijden kan daarbij lastig zijn omdat bomen vaak op moeilijke bereikbare plaatsen staan. Gemeenten kunnen daarom ook een (adviserende) rol opnemen in hun beheerplan om particuliere boomeigenaren door te verwijzen naar marktpartijen zoals Pro6 Rupsbestrijding. Wij zijn immers gespecialiseerd in het bestrijden op moeilijk bereikbare plaatsen.

Afbeelding rupsenval

juli 2020

Rupsenval tegen processierups blijkt ook in definitieve conclusie niet effectief

bron: Boomzorg.nl, Sjoerd Rispens. 23 juli 2020

Het Kenniscentrum Eikenprocessierups gaf vorige maand al aan dat uit onderzoek bleek dat een rupsenval niet werkt tegen de eikenprocessierups. Het onderzoek heeft, nu het is afgerond, geen andere inzichten opgeleverd.

Rupsenval
De rupsenval wordt in bomen onder de laagste takkrans geïnstalleerd om eikenprocessierupsen in een zak te lokken en daarmee overlast te voorkomen Het onderzoek toont aan dat natuurlijke vijanden wel in zakken terecht komen. Begin juni gaf het Kenniscentrum in een deelconclusie al aan dat de rupsenvallen niet werken. Daar is in het verdere onderzoek geen verandering meer in gekomen.

Conclusies
De belangrijkste conclusies van het onderzoek zijn als volgt: het te vroeg plaatsen van rupsenvallen heeft geleid tot ongewenste bijvangsten van allerlei andere insecten en geleedpotigen, waaronder natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups zoals roofkevers. De rupsenval heeft geen jonge eikenprocessierupsen gevangen voordat ze brandharen kregen. De rupsenval is hiermee niet geschikt als preventieve maatregel. De rupsenval vangt geen eikenprocessierupsen in welk stadium dan ook. 

Lees het hele artikel ...

Processierups in processie

juni 2020

Grondnesten

bron: Nature Today, juni 2020

Eikenprocessierups in 30% van de eiken en rupsen van vorig jaar kruipen uit grondnesten

Lees het hele artikel ...

Titelafbeelding introfilm

juni 2020

Introductievideo

bron: Universiteit van Nederland

Bekijk via deze link een interessante introductievideo over de eikenprocessierups door bioloog Arnold van Vliet van Wageningen Universiteit.

Bekijk de introductievideo ...

afbeleding Processierups uit grondnest

juni 2020

Linke soep voor honden

bron: Eindhovens dagblad, juni 2020

De processierupsen lijken dit jaar in minder bomen te zitten, maar kruipen in toenemende mate uit de grond omhoog. Dat is linke soep voor honden, omdat ze vaak laag in struikgewas en op boomstammen zitten en een lik met de tong voor honden fataal kan zijn.

Lees het hele artikel ...

Afbeelding rupsen op tak

maart 2020

Gemeenten zetten zich schrap tegen komst processierups

bron: RTLnieuws -EditieNL, maart 2020

Nu de lente dichterbij komt, zetten gemeenten zich schrap voor de komst van de processierups. Zo heeft de gemeente Breda vijfhonderd speciale vallen geplaatst. Hoeveel overlast kunnen we van het kriebelbeestje verwachten deze zomer? En heeft de zachte winter er nog invloed op?

Lees het hele artikel ...